Alle skal ha råd til å bli syk:

Gravide Ane slipper å tvinge seg på jobb når hun er dårlig

– Jeg er glad jeg slapp å tvinge meg på jobb da jeg var dårlig, og at min lille familie slapp ekstra økonomiske bekymringer fordi jeg var sykemeldt, sier Ane.

Kastet opp flere ganger om dagen

Allerede tidlig i svangerskapet ble Ane dårlig. Hun ble slått ut av kvalme, slet med å få i seg mat og kastet opp flere ganger om dagen. Ane og samboeren Jonas hadde lenge prøvd å få barn. Gleden over endelig å være gravid, ble satt i skyggen av den elendige formen. Ane var også ekstra urolig siden både moren og søsteren opplevde å føde for tidlig som følge av komplikasjoner.

Klar beskjed fra legen

Ane fikk tett oppfølging av legen sin da hun gikk gravid, og beskjeden var klar: hold deg hjemme fra jobben, få i deg nok næring og hvil.

Slapp økonomiske bekymringer

– Heldigvis har vi full lønn under sykdom i Norge, sier Ane. Jeg vet ikke hvordan vi skulle klart oss hvis jeg skulle gått ned i lønn i den perioden jeg var hjemme.

En endring i sykelønna til 80% ville betydd at hun ville fått nærmere 3000 mindre å rutte med i året. For Ane ville dette vært et stort tap. Hun har jo heller ikke fått vært med på Høyre og FrP-regjeringens skattefest til de rikeste.

Sykelønna påvirker Anes økonomi

  • Jobber som frisør og tjener 336 000 kroner i året
  • Fravær totalt: 15 dager
  • Dersom sykelønna reduseres til 80% vil Ane tape 3880 kroner brutto

Kutt i sykelønna vil få store økonomiske konsekvenser for den enkelte. I LOs sykelønnskalkulator kan du regne ut hva dette vil bety for deg.