Alle skal ha råd til å bli syk:

Stian kunne bruke tid på å bli helt frisk for å komme tilbake i full jobb

– Jeg har alltid likt fysisk hardt arbeid og bestemte meg tidlig for å bli tømrer som flere andre i familien er. Med tunge løft og hardbelastning er jeg avhengig av at kroppen er i tipp topp stand. Da ryggen sa stopp, er jeg veldig glad jeg fikk være hjemme til jeg ble helt frisk. Uten den muligheten tror jeg karrieren som tømrer kunne ha blitt kortvarig.

Stian hadde allerede jobbet noen år som tømrer, før han fikk prolaps i ryggen. Etter samtaler med legen sin og oppstart av behandling, ble han sykemeldt 100 prosent. Dette er en tilstand det tar lang tid å lege, fikk han beskjed om.

Tok tid å bli bra

Stian trives i jobben og liker å være aktiv. Han syntes det var tøft å gå hjemme til tross for tiltrengt ro og rolige turer i skog og mark.

Etter noen måneders sykemelding var han tilbake på jobb. Men kun etter kort tid i jobb, smalt det til igjen i ryggen. Det ble operasjon og ny sykemelding.

Ble helt frisk

– Med full lønn selv om jeg ikke er i jobb, kunne jeg fokusere på bli helt frisk. Jeg kunne bruke tiden jeg trengte på å komme tilbake i jobb uten å være redd for at ikke ryggen skulle holde. Nå er jeg helt frisk, og kan glede meg over hver dag på jobb!

Stian har ingen mulighetet til å jobbe med prolaps. Han vil tape 18 280 kroner dersom man kun får 80% av full lønn ved sykdom. For Stian betyr det ca. 13 500 mindre i året på nedbetaling av boliglånet.

Sykelønna påvirker Stians økonomi

  • Jobber som tømrer og tjener 396 000 i året
  • Sykefravær: 60 arbeidsdager
  • Han vil tape 18 280 kroner dersom man kun får 80% sykelønn

Kutt i sykelønna vil få store økonomiske konsekvenser for den enkelte. I LOs sykelønnskalkulator kan du regne ut hva dette vil bety for deg.