Alle skal ha råd til å bli syk:

Synnøve er i full jobb med sykdommen MS og kan ta en pause når det trengs

– Som kronisk syk gjør full lønn under sykdom at det er mulig for meg å stå i arbeid. Jeg er helt avhengig av å lytte til kroppens signaler og ta det mer med ro i noen perioder enn andre. Hvis ikke jeg gjør det vil sykdommen forverres.

Synnøve hadde lenge merket at noen ikke var som det skulle. Hun var mye svimmel, mistet av og til følelsen i den ene hånden og slet med dobbeltsyn. Det tok lang tid før diagnosen ble satt, men til slutt fikk hun beskjeden hun hadde fryktet – hun hadde fått MS.

Fortsatt i full jobb

Formen til Synnøve er heldigvis relativt god. I hvert fall i lengre perioder. Hun er fortsatt i full jobb, åtte år etter hun fikk diagnosen, og har en forståelsesfull arbeidsgiver som legger til rette for gode dager på jobb.

Vil ikke velge mellom barna og helsa

– Jeg frykter en endring i sykelønnsordningen. Hvis jeg ikke får full lønn de dagene det er nødvendig for meg å være borte, vil jeg hele tiden måtte veie helsa opp mot økonomien. Jeg er redd jeg må presse meg på jobb, hvis alternativet er at sønnen min ikke kan få dra på korpstur. Som mor er jeg avhengig av helsa mi, og som alenemor er jeg avhengig av å beholde lønna mi.

Sykelønna påvirker Synnøves økonomi

  • Jobber som regnskapsrådgiver og tjener 638 000 kroner i året
  • Sykefravær: 18 dager i året
  • Taper 7750 kroner brutto dersom sykelønna reduseres til 80%

Kutt i sykelønna vil få store økonomiske konsekvenser for den enkelte. I LOs sykelønnskalkulator kan du regne ut hva dette vil bety for deg.